Een klein maandje geleden was het dan zover. Het moment van het jaar waar elke sport fysiotherapeutische vakidioot naar uitkijkt. Het sportmedisch wetenschappelijk jaarcongres. Het platform waar alle fysiotherapeuten, artsen, en wetenschappers met affiniteit voor sportgeneeskunde bij elkaar komen om ervaringen, opvattingen, en informatie uit te wisselen. Het congres vind dit jaar plaats in Ermelo en duurt twee dagen. Het bestaat overdag uit gezamenlijke sessies met beroemde sprekers maar ook uit kleinere groepssessies en workshops. Op de eerste avond wordt een traditioneel black tie galadiner met aansluitende feestavond georganiseerd. Het thema van dit jaar was Exercise = Medicine.
Een van de sprekers was Dr. Sanjay Sharma, cardioloog in St. George’s University of Londen (UK). Zonder al te diep in te gaan op zijn inhoudelijke speech, had hij een zeer waardevolle boodschap. Mensen die minstens 2-3 keer per week aan sport doen, verminderen de kans op aderverkalking (atherosclerose) in hun 50’er en 60’er jaren met ten minste 50%!!! Fitte mensen leven langer en hebben minder kans op kanker en depressies. Sterker nog, geen enkel medicijn heeft een betere preventieve werking dan lichaamsbeweging! Terwijl ik dit zit te schrijven probeer ik mijzelf te verplaatsen in de lezer en kan ik me voorstellen dat u denkt….ja, maar hoe vaak dan? En hoe lang?! Ik geef u daarom nog een paar wetenschappelijke cijfers en wat tips over hoe u hier het beste invloed op uit kan oefenen. Leest u mee?
U vermindert uw kans op hart- en vaatziekten met 30%, en uw kans op overlijden met 45% (nee dit is geen typefout) door ongeveer 19km te lopen per week verdeeld over drie momenten op een tempo van +/- 9-10 km/uur. Of het de investering waard is laat ik over aan uw beoordeling maar laat ik u zeggen dat dit de cijfers zijn, en die liegen niet!
Na al deze boeiende wetenswaardigheden was het tijd voor een lekkere lunch en een gezellig weerzien met een aantal collega’s. Aan het einde van de dag nog een lezing van Erik Scherder, neuropsycholoog en meesterverteller over het menselijke brein. Wellicht kent u hem van zijn boeiende en originele drieluik in De Wereld Draait Door University. Nadat hij de hele zaal genadeloos door het ijs liet zakken daar waar het ging om anatomische kennis van het brein, gaf hij (net als zijn voorgangers) als belangrijkste boodschap mee dat Exercise écht Medicine is. Zijn woorden waren letterlijk; Inactiviteit zet de deur open voor degeneratieve neurologische ziekten zoals bijvoorbeeld dementie!
Toen ik in de auto naar mijn hotel reed dacht ik bij mezelf…..ik ben nu 30 jaar oud en doe eigenlijk veel te weinig aan sport. Ik heb een gezin, een drukke baan, een studie dus eigenlijk veel te druk om te sporten. Vervolgens dacht ik, dit hoor ik eigenlijk ook dagelijks van een heel groot gedeelte van mijn patiënten. Wat een onzin eigenlijk!! Als de meest geleerde professoren ter wereld allemaal onafhankelijk van elkaar zeggen dat het letterlijk van levensbelang is om geregeld iets aan lichaamsbeweging te doen om ook op latere leeftijd van het leven te kunnen genieten, waarom doen we het dan niet? Is het een maatschappelijk probleem? Een cultuur? Een denkwijze? Zijn we gewoon slap en ongedisciplineerd? Bepaal het voor uzelf maar ik kan u garanderen dat eenieder van ons een volmondig ja kan antwoorden op de vraag of hij/zij er ALLES voor over zou hebben om zijn kinderen en kleinkinderen op te kunnen zien groeien! Moet ik dan als geboren en getogen Brabander mijn bourgondische leefstijl laten varen? Dat denk ik niet maar een gezonde portie wekelijkse inspanning mag hier best tegenover staan. Die avond trok ik mijn smoking aan, schoof aan bij het diner, en was pas op de helft van het congres. Morgen hopelijk nog een dag met boeiende lessen maar de eerste was binnengekomen; EXERCISE IS MEDICINE!
Paul van Otterloo
Sportfysiotherapeut Msc