Duizeligheid

Hoe ontstaat duizeligheid en hoe kom ik er vanaf? Kom ik er weer vanaf?

Dit zijn mogelijk vragen die u zichzelf stelt. Duizeligheid kan veroorzaakt worden door problemen aan en om het evenwichtsorgaan, de nek of het ouder worden. Het is erg vervelend en kan ervoor zorgen dat u zich onzeker gaat voelen en daardoor minder gaat bewegen. Loop daarom niet met uw klachten rond maar laat deze beoordelen door een gespecialiseerd fysiotherapeut.
Bij deze DBZ fysio hebben wij twee therapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van duizeligheid, namelijk Rianne Boot en Jaap Frederiks Zij vertellen hieronder iets meer over duizeligheid en wat de fysiotherapeut hiermee kan doen:

Duizeligheid kan je in 2 soorten onderverdelen:

1. Draaiduizeligheid: de wereld draait om je heen
2. Dizziness: wattig gevoel in je hoofd, onzeker gevoel

Vervolgens willen we meer weten over;
· hoe lang een duizeligheidsaanval duurt,
· of bepaalde bewegingen de duizeligheid verergeren,
· gaat de duizeligheid samen met hoofdpijn, nekpijn of doofheid.

Aan de hand van deze vragen proberen we de bepaalde duizeligheid te bevestigen of uit te sluiten. Vanuit daar wordt een lichamelijk onderzoek gedaan en fysieke testen uitgevoerd. Tijdens de behandeling zal veel aandacht worden besteed wat duizeligheid precies is en wat er aan gedaan kan worden. Helaas kan er niet altijd een duidelijke diagnose gesteld worden, daarom wordt altijd gekeken wat wel behandeld kan worden en wat realistisch is qua eindresultaat.

De volgende vormen van duizeligheid kunnen wij behandelen:
1. BPPD:
Een goedaardige positieafhankelijke draaiduizeligheid, u wordt duizelig als u gaat liggen, omhoog kijkt, omdraait in bed
2. Dizziness:
Welke mogelijk veroorzaakt wordt vanuit de nek/ klachten na een val of ongeluk.
3. Duizeligheid t.g.v. letsel:
Bijvoorbeeld bij een ontsteking van het evenwichtsorgaan of ander letsel aan het bewegingsorgaan waardoor deze minder goed werkt of helemaal niet werk.
4. Brughoektumor:
Bij een brughoektumor kan de fysiotherapeut kijken of specifieke oefeningen (vestiblaire training) kunnen bijdragen om de duizeligheid te verminderen en daardoor weer meer ADL zelfstandig te worden.
5. Aspecifieke duizeligheid:
Hierbij is er geen duidelijke diagnose gesteld door de arts.

Voor BPPD maken we gbruik van de Kiepproef (Epley). Om duizeligeheidsklachten te kunnen behandeen heeft Rianne de opleiding vestibulaire revalidatie gevolgd in het Apeldoorns Duizeligheidscentrum.

Ervaart u duizeligheidsklachten neem dan contact met ons op. U kunt rechtstreeks contact met ons opnemen of op advies van uw arts. Bij vragen helpen onze specialisten Jaap Frederiks en Rianne Boot u graag verder.