Fit na kanker

Hersteltraining voor oncologie patiënten

Mensen die kanker hebben, ondergaan vaak ingrijpende medische behandelingen. Deze behandelingen hebben tot gevolg dat de kanker in sommige gevallen geneest of dat mensen langer leven, maar de behandeling van kanker heeft ook nadelige effecten op het lichaam. Veel voorkomende problemen na de behandeling van kanker zijn: vermoeidheid, pijn, afname van conditie, krachtsverlies, beperkingen in het bewegingsapparaat, lymfoedeem, zenuwbeschadiging, angst- en spanningsklachten en een veranderd lichaamsbeeld. Behandeling van deze klachten heeft vaak een positieve invloed op de kwaliteit van leven.

De training richt zich op de gevolgen van de ziekte zelf en op de gevolgen van de medische behandeling op de fitheid. Daarnaast spelen begeleiding en coaching een belangrijke rol bij de behandeling. De behandeling kan per fase van de ziekte verschillen.

Voor aanvang aan het trainingstraject vindt er een intake plaats. Hierbij worden uw klachten in kaart gebracht, en worden uw persoonlijke trainingsdoelen samen vastgesteld. Op basis daarvan zal een trainingsprogramma op maat worden opgesteld.

Het fysiek bezig zijn, het contact met lotgenoten en het opbouwen van vertrouwen in de prestaties van uw lijf blijken belangrijke positieve punten van training.  U traint onder leiding van een ervaren fysiotherapeut  (gespecialiseerd in oedeemtherapie en training bij oncologie-patiënten) binnen een kleine groep (maximaal 5 deelnemers).