Zondagmiddag zat ik een kopje koffie te drinken op een terrasje op de Markt.
Ik zat rustig voor me uit te staren, totdat mijn oog op een oudere man viel. Hij stond te kijken naar de etalage van de apotheek. Wat is er zo interessant aan een etalage van een apotheek, vroeg ik me af?
Na een klein minuutje vervolgde hij zijn weg richting de Marktstraat. Zijn looppatroon viel me meteen op. Licht trekkend met zijn rechterbeen, weinig afwikkeling in zijn rechtervoet. Het lopen ging steeds moeizamer. Ik zag zijn gezicht vertrekken.
Toen hij op de hoek was stopte hij bij een lingeriezaak. Daar stond hij ook weer naar de etalage te kijken, terwijl hij zijn rechterkuit rekte en blazend stond te ademen. Wat stond hij daar ongemakkelijk, zo voor een etalage met alleen maar lingerie. Na een paar minuten liep hij verder, hij liep de hoek om en ik verloor hem uit het oog.
Door mijn werk als fysiotherapeut zag ik dat zijn klachten in een patroon passen: in dit geval van claudicatio intermittens, ook wel bekend als etalage benen. Bij iemand met etalagebenen worden de benen tijdens het lopen stram of pijnlijk, waardoor je telkens even stil moet blijven staan.
Deze klachten komen steeds vaker voor. Roken, hoge bloeddruk en weinig bewegen zijn onder andere oorzaak van deze klachten.
Als de diagnose “claudicatio intermittens’’ door de specialist is gesteld, wordt vaak het volgende advies gegeven: lopen, lopen, lopen. Dit is lastig als het zo pijnlijk is. Daarom helpen gespecialiseerde fysiotherapeuten die aangesloten zijn bij het ‘’Claudicationet’’ u hier graag bij!
Renée Boelen
Lid Claudicationet
Fysiotherapeut
DBZ fysio