Looptherapie Claudicatio Intermittens

Van een arts heeft u te horen gekregen dat u last heeft van ‘claudicatio intermittens’, ook wel ‘etalagebenen’  genoemd. Dat wordt zo genoemd, omdat mensen met claudicatio intermittens vaak stil moeten blijven staan. Door de pijn in hun benen kunnen zij niet meer verder lopen. Uw arts heeft u verteld dat de pijn veroorzaakt wordt door een vernauwing in de bloedvaten en dat u veel moet gaan lopen. Dit lijkt een tegenstrijdig advies, u bent immers naar de arts gegaan omdat lopen juist het probleem is.

Uit onderzoek is echter gebleken dat de maximale afstand gemiddeld genomen bijna verdubbeld kan worden door looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Onze collega Maayke Kooistra is aangesloten bij het Landelijk Netwerk voor Looptherapie; ClaudicatioNet (inmiddels is dit veranderd naar het Chronisch ZorgNet). Dit netwerk bestaat uit fysiotherapeuten, die gespecialiseerd zijn in het behandelen van patiënten met etalagebenen. Wij werken in dit netwerk samen met vaatverpleegkundigen en vaatspecialisten van o.a. het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.