Oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Middels trainingen, cursussen en studie is een oncologiefysiotherapeut gespecialiseerd in het begeleiden van cliënten met kanker in verschillende fases van de ziekte- en behandelproces.

Mensen die kanker hebben, of hebben gehad, ondergaan vaak ingrijpende medische behandelingen. Deze behandelingen hebben tot gevolg dat de kanker in sommige gevallen geneest of dat mensen langer leven, maar de behandeling van kanker heeft ook nadelige effecten op het lichaam. Veel voorkomende problemen na de behandeling van kanker zijn: vermoeidheid, pijn, afname van conditie, krachtverlies, beperkingen in het bewegingsapparaat, lymfoedeem, zenuwbeschadiging, angst- en spanningsklachten en een veranderd lichaamsbeeld.

Deze problemen kunnen ervoor zorgen dat er problemen ontstaan in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, werk en/of hobby’s. Behandeling van deze problemen heeft vaak een positieve invloed op de kwaliteit van leven.

Een oncologiefysiotherapeut kan de cliënt hierin begeleiden en coachen. 

De behandeling van de oncologiefysiotherapeut verschilt per fase, omdat in iedere fase de behandeling anders is: 

 

1.     In de curatieve fase: In deze fase is de behandeling gericht op genezing. De oncologiefysiotherapeut helpt hierbij bij het terug krijgen van verloren of verminderde vaardigheden, op het verlichten van spanningsklachten, pijnklachten en het bestrijden van conditieverlies. 

2.     Herstelfase: In de herstelfase is de therapie gericht op het herwinnen en verbeteren van de beweeglijkheid, kwaliteit van leven alsmede het terug krijgen van controle over activiteiten in het dagelijks leven.

3.     In de palliatieve fase: het komt voor dat de ziekte niet kan worden genezen, maar wel onder controle is. Dit kan fysieke, psychische en sociale gevolgen hebben bij de cliënt. In deze fase werkt de cliënt samen met de oncologiefysiotherapeut aan het behoud van wat hij/zij nog wel kan en wordt hij/zij ondersteunt en gecoacht door de oncologiefysiotherapeut. Deze fase kan voor een langere periode zijn.

4.     In de terminale fase: in deze fase zal het levenseinde naderen. De oncologiefysiotherapeut begeleidt de cliënt bij het feit dat hij/zij steeds minder kan. In deze fase staat het comfort van de cliënt centraal. 

 

Een chronische ziekte 

Door de vroegtijdige screening en betere behandelmethoden krijgen kanker en de gevolgen van kanker steeds meer het karakter van een chronische ziekte. Het heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen voor de cliënt, maar ook voor de omgeving. 

De oncologiefysiotherapeut kan hierbij een ondersteunende rol vervullen of als coach in dit proces functioneren.   

 

De behandeling in onze praktijk 

Bij DBZ fysio is er voor u de mogelijkheid om individueel te trainen of in een kleine groep voor het opbouwen van een betere conditie, spierkracht, uithoudingsvermogen en afname van vermoeidheid. Er wordt gewerkt met een persoonlijk trainingsschema aan de hand van uw persoonlijke behandeldoelen die u samen met uw oncologiefysiotherapeut heeft opgesteld. Dit alles kan zowel voor, tijdens als na de behandelingen in het ziekenhuis.

 

Binnen DBZ fysio zijn de therapeuten Sylvia Kamp en Fleur Kuijpers betrokken bij de begeleiding en behandeling van kanker. Sylvia Kamp is oedeemtherapeut en heeft al jaren ervaring met het begeleiden van oncologische cliënten. Fleur Kuijpers is na haar 4 jarige studie fysiotherapie bezig met haar specialisatie als oncologiefysiotherapeut. Na de afronding van haar studie is zij afgestudeerd Master oncologisch fysiotherapeut.

 

Wilt u meer informatie of een afspraak maken met een van onze oncologische fysiotherapeuten, neem dan gerust contact met ons op.