Schouderfysiotherapie

Pijn aan de schouder, schouderklachten of schouderblessures? Het zijn heel vervelende klachten die lang kunnen duren en veel hinder kunnen geven in het dagelijks leven of bij sportactiviteiten.

Schouderklachten zijn een veelvoorkomend probleem. Vaak wordt gedacht dat ze vanzelf overgaan. Wat vanzelf komt, gaat ook vanzelf weer. Helaas geldt dit bijna nooit voor schouderklachten. Vaak zien we klachten die al enkele maanden aanwezig zijn en die alleen maar erger worden in de loop van de tijd. Maar schouderklachten kunnen ook ontstaan na een val op de schouder of tijdens het sporten.

Schouderklachten zijn erg complex en kunnen lang duren. Een pijnlijke schouder vraagt daarom om een juiste aanpak. Een schouderfysiotherapeut is een fysiotherapeut gespecialiseerd in schouderklachten. Wij hebben twee schouderspecialisten die hierin gespecialiseerd zijn. Anne van Engelen en Merel Hoezen hebben door jaren ervaring en vele nascholing veel kennis van schouderproblemen. Zowel op het gebied van acute schouderblessures, langdurige schouderklachten als revalidatie na een schouderoperatie.

Pijn in de schouder kan vele oorzaken hebben. Houding speelt een belangrijke rol, maar ook sportactiviteiten of eventuele ongevallen. Schouderpijn kan ook uitstraling geven naar de nek of gehele arm.

We maken onderscheid tussen twee soorten schouderklachten:

  • acute schouderklachten: dit zijn klachten die zijn ontstaan na een val, blessure op het sportveld of ander ongeval. Snelle beoordeling van de schouder is hierbij belangrijk. Door vroegtijdig te handelen wordt voorkomen dat de klachten langdurig of chronisch worden. Ook kan vroege diagnostiek helpen om te bepalen of er echte schade is ontstaan. Anne en Merel hebben hele goede samenwerking met orthopeden, sportartsen en huisartsen op het gebied van de schouder. Hierdoor kan er snel gehandeld worden indien nodig. Daarnaast is het sinds kort mogelijk om bij ons echo’s van de schouder te maken.
  • langdurige schouderklachten: dit zijn klachten die langer dan 6 weken aanwezig zijn. Dit zijn de meeste schouderklachten. Veel voorkomende schouderproblemen zijn; slijmbeursontsteking, peesontsteking, instabiliteit of inklemmingsproblemen. Bij langdurige schouderproblemen is het ontzettend belangrijk om naar de oorzaak van deze klachten te kijken. Wij bekijken de schouder dan ook vanuit verschillende invalshoeken. Houding speelt een belangrijke rol, maar ook nekklachten kunnen komen vanuit de schouder. Of juist andersom. We hebben daarom ook een goede samenwerking met collega’s die gespecialiseerd zijn in nekklachten.

Heeft u last van schouderklachten, of wilt u hier iets meer over weten? Neem dan direct contact met ons op.